Witte bonen met andijvie

witte bonen met andijvie, witte bonen, andijvie, groenten, biologisch. gezond, makkelijk, recept

Andijvie, niet echt een van mijn favoriete groente. Ik denk door de ietwat bittere smaak en z’n looks. Andijvie stamppot vind ik erg lekker, maar dat maak je niet snel hartje zomer (al zou het vandaag wel kunnen met die regen). Dus ik ben de laatste tijd wat meer gaan experimenteren met andijvie en op zoek gegaan naar lekkere andijvie recepten. Ook omdat het de afgelopen drie maanden andijvie seizoen was en het daarom wat vaker in het biologisch groentepakket zat. Inmiddels kan ik andijvie wat meer waarderen, het is de kunst het goed te combineren kwam ik achter.

Dit recept van Barry en Vivian van witte bonen met andijvie is hier een goed voorbeeld van. Toen ik thuis vertelde dat we witte bonen met andijvie gingen eten werd er niet heel enthousiast gereageerd. Maar de combinatie van romige en zoetige witte bonen met de bittere andijvie en het zuur van de citroen is echt verrassend lekker. Hier gaat het zeker vaker op het menu komen. En door de eenvoud ook een ideaal gerecht voor een doordeweekse dag.

Witte bonen met andijvie

Recept uitprinten
Porties: 3 - 4 personen Kooktijd: 30 minuten

Ingredients

  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 120 ml droge witte wijn
  • 100 gr oesterzwammen of champignons
  • 250-300 gram andijvie
  • 400 gr gekookte witte cannellinibonen (uit blik)
  • 80 ml groentebouillon
  • 1 flinke el mascarpone
  • 3 el citroensap
  • zout en peper

Instructies

1

Snipper de ui en de teentjes knoflook.

2

Was de andijvie en snijd in repen.

3

Scheur de oesterzwammen in repen of snijd de champignons in plakjes.

4

Verwarm de olie in een grote pan op middelhoog vuur.

5

Fruit hierin de knoflook en ui een paar minuutjes tot ze zacht en glazig zijn.

6

Voeg de paddenstoelen toe en bak ze even mee tot ze zachter worden.

7

Voeg de wijn en andijvie toe.

8

Laat het even flink pruttelen tot de andijvie geslonken is en het meeste van de wijn verdampt.

9

Voeg nu de bonen en bouillon toe. Laat het al roerend zo’n 5 minuten koken.

10

Draai het vuur iets lager en voeg de mascarpone en citroensap toe.

11

Roer alles goed door elkaar en laat het zachtjes pruttelen tot de mascarpone langzaam is “gesmolten”. Breng op smaak met zout en peper.

12

Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas of citroenschil en eet er bijv. knapperig brood bij.

Misschien ook leuk om te maken

Geen reacties

Plaats je reactie